Sari la conținut

Paula Grosu

Născută – 12 mai 1954, Focşani
Studii – Facultatea de Psihologie
Familie – Un fiu
Debutul în lumea teatrului i-l datorează regizorului Ioan Constantinescu care i-a propus un rol de compoziţie în spectacolul „Podul sau curierul special”.
„Aveam misiunea de a arunca în aer un pod, spre a împiedica înaintarea unui convoi nazist. Şi am reuşit să duc rolul cu succes, chiar dacă Ioan, fără să ştie nimeni, îmi făcea botezul intrării în trupă. Când mi-au spus „ai talent”, am crezut şi am rămas în trupă”, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”.
Paula Grosu a interpretat peste cincizeci de personaje de-a lungul celor patru decenii de carieră. Este extrem de mulţumită că a jucat alături de actori şi regizori de valoare.
„Mulţi sunt regizorii cu care am lucrat. Unii au dăruit mai mult, alţii mai puţin, după cum a avut fiecare. Important e să primeşti, să culegi, să furi şi să păstrezi tot ceea ce ajunge la tine. Cu recunoştinţă mă înclin în faţa tuturor”, spune Paula Grosu. Totuşi, este de părere că doi dintre aceştia au reuşit să o valorifice în adevăratul sens al cuvântului. Este vorba de Cătălin Naum, Alexandru Darie şi Mihai Lungeanu.
Personajele cărora Paula Grosu le-a dat viaţă sunt de o complexitate şi trăire interioară extraordinare.
„Ca să nu mai fii tu, trebuie să te goleşti de tine pentru a face loc celeilalte persoane, care este personajul tău. El trebuie să fie viu. Să aibă sentimentele lui, bucuriile lui, problemele lui. Actorul chiar este personajul, îl trăieşte, nu-l mimează. Toate acestea se construiesc în timp, cu multă risipă de energie. Dacă nu ţi-ai construit bine personajul, cu atenţie, cu adevăr, în scenă, el te va trăda”, spune actriţa.
Paula Grosu consideră că drumul său în teatru a fost unul de ucenicie permanentă, de dorinţă de a afla mereu câte ceva de la ceilalţi, iar în scenă a fost tot timpul generoasă. Scena a învăţat-o să se descopere pe sine, să fie răbdătoare şi tenace.