Sari la conținut

Zilele Teatrului Municipal Focșani “Maior Gheorghe Pastia” – luni, 21 noiembrie 2022

Luni, 21 noiembrie 2022, Primarul Cristi Valentin Misăilă a lansat turul virtual al Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia”, prin care cei interesați pot păși virtual prin teatrul focșănean, o premieră în acest sens!
Evenimentul a avut loc în foaierul Teatrului Municipal ”Maior Gh. Pastia” și a fost precedat de o conferință de presă unde a fost prezentat și noul site – https://teatrulmunicipalfocsani.ro.
Cu această ocazie, colecționarul Petru Mincu a prezentat, în premieră, Numărul 1-2 al prestigioasei publicații literare ”Revista Noastră” din 1913, ediție în care s-a scris și despre data de 21 noiembrie 1913, la care a fost inaugurat Teatrul Municipal ”Maior Gh. Pastia”
Plămădit din visul și cu banii filantropului Pastia, Teatrul focșănean a devenit în cei 109 ani de existență unul dintre simbolurile și atracțiile turistice ale orașului nostru.
De aceea, o dată în plus acum, de Zilele Teatrului, vrem să aducem un omagiu celui care și-a închinat viața și averea ridicării acestui edificiu de artă dramatică, pentru că Focșaniul și viața culturală de aici nu ar fi fost niciodată la fel fără personalitatea uriașă a Maiorului Gheorghe Pastia.
Militar de carieră, Pastia a fost decorat cu “Steaua României – în grad de cavaler”, “Virtutea militară de Aur”, “Crucea Trecerii Dunărei”, medalia rusească “Sfânta Ana”, “Coroana României în gradul de mare ofițer” și “Steaua României în gradul de Comandor”.
După Războiul de Independență, a fost membru în Partidul Conservator, trei ani subprefect de Râmnicu-Sărat, apoi senator de Râmnicu-Sărat în timpul echipei guvernamentale conduse de Lascăr Catargiu, iar în 1911 devenea deputat.
Cea mai mare realizare însă o reprezintă Teatrul, pentru care Pastia a donat nu mai puțin de 570.000 de lei pentru lucrările de construcție și de amenajare interioară, o sumă uriașă pentru acea vreme. Dar să nu uităm că tot lui îi datorăm și Ateneul Popular, veniturile obținute din activitatea acestuia trebuind să servească la mărirea și întreținerea teatrului, conform testamentului maiorului.
Pentru toate acestea, Pastia merită amintit și onorat de fiecare focșănean și nu numai. Mai mult chiar, acum trei ani, mormântul maiorului din Cimitirul Sudic a fost înscris pe lista monumentelor istorice, iar Primăria Focșani urmează să reabiliteze mormântul marelui filantrop, spre veșnica sa odihnă.
Dacă maiorul Pastia este părintele spiritual al Teatrului și trebuie să îi fim recunoscători pentru acest lucru, Primarul Cristi Valentin Misăilă a ținut să îi menționeze, să îi felicite și să le mulțumească și celor care sunt sufletul Teatrului Municipal, actorii focșăneni în frunte cu Directorul Sorin Francu.
Alături de Sorin Francu, a cărui activitate artistică de zeci de ani se confundă cu cea a teatrului focșănean, fiecare actor s-a făcut cunoscut focșănenilor și românilor prin numeroasele piese jucate, reclame tv, seriale sau filme apreciate, atât pe plan național, cât și internațional, așa cum este și cazul doamnei Roxana Lupu, care a jucat rolul Reginei Maria din filmul Maria, Regina României.
De-a lungul timpului, ei ne-au făcut să râdem, să plângem sau să reflectăm la tot ce se întâmplă în jurul nostru. Cu fiece personaj, căruia i-au dat cu pasiune viață, ne-au smuls puternice emoții de bucurie sau tristețe, uimindu-ne întotdeauna cu talentul lor. Pentru ei, viața înseamnă scenă.
Lângă ei sunt însă și ceilalți, pentru că teatrul înseamnă actori, regizori, scenografi, tehnicieni, oamenii din spatele scenei. Ei toți sunt Teatrul Municipal “Mr. Gheorghe Pastia” Focșani!
e această cale, Primarul Misăilă a ținut să-i felicite și să le ureze succes în continuare
De asemenea, edilul invită toți focșănenii să treacă pragul acestei bijuterii arhitectonice ori de câte ori au ocazia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *